Wydawnictwo - Buchmann
Tytuł
- Sałatki Zdrowe i kolorowe
Opis:
Inspirujące pomysły na wzbogacenie codziennej diety.
W książce zaprezentowano 70 przepisów na pyszne i zdrowe sałatki.
Wegetariańskie i z mięsem.
Z makaronem, kaszą, ryżem. Swojskie i egzotyczne, ekstrawaganckie i
klasyczne. Sałatki niejedno mają imię. Kompozycje na bazie
świeżych warzyw mogą być zarówno dodatkiem do innych potraw, jak
i stanowić oddzielne danie. Choć bywają rozmaite, łączy je to,
że są zdrowe, pyszne i łatwe do przygotowania. Możemy je
komponować według inspirujących przepisów, ale też bez trudu
modyfikować pod kątem własnych gustów kulinarnych i smakowych
preferencji. O ile piekąc sernik czy bezę, lepiej ściśle trzymać
się przepisu, o tyle w wypadku sałatek można, a nawet trzeba
pozwolić sobie na własną inwencję
i eksperymenty kulinarne.
Dlatego przepisy zawarte w tej książce zalecamy potraktować raczej
jako inspirację niż ścisłą recepturę. Tym bardziej że każdy z
nas ma własny gust i ulubione smaki.
Umiejętne komponowanie
składu sałatek może mieć wpływ
na nasze zdrowie i
samopoczucie.
• Czerwona kapusta
zawdzięcza swój kolor zawartym w niej antocyjanom, które są
bardzo silnymi przeciwutleniaczami, uszczelniają naczynia krwionośne
i mają działanie przeciwzapalne.
• Papryka jest bogatym
źródłem prowitaminy A i kwasu foliowego.
• Seler naciowy
zawiera duże ilości błonnika, flawonoidy, witaminy z grupy B i
antyoksydanty.
Sałatki oparte na świeżych warzywach i
owocach to podstawa zdrowej
i zbilansowanej diety!
fajna
OdpowiedzUsuń