niedziela, 5 czerwca 2016

Młyny Stoisław Mąka pszenna tortowa typ 450 - OPINIA

Zapraszam na opinię o mące pszennej tortowej typ 450, jaką otrzymałam od firmy Młyny Stoisław.




Kiedyś myślałam mąka to mąka, brałam pierwszą z brzegu, przeważnie najtańszą. Teraz wiem, że od mąki wiele zależy, niezależnie czy to ciasto, czy używana do sosów, jeśli jest kiepska nic nam nie wyjdzie.

Mąkę od Młyny Stoisław testowałam do robienia muffin oraz sosów. Muffiny wyszły idealne, dobrze urosły, były puszyste i lekkie, nie zrobił się zakalec. Sos natomiast wyszedł idealny, z mąki nie zrobiły się grudy (a niestety często mi się robią, mimo, że za każdym razem rozrabiam mąkę dokładnie tak samo), a jej smak nie był wyczuwalny (osobiście nie lubię smaku mąki w sosie).

Według mnie mąka jest bardzo dobra do wszelkiego typu wypieków i zdecydowanie polecam J.


PRZEPIS NA MUFFINY:
Składniki:
1.  2 szklanki maki
2.  2 łyżeczki proszku do pieczenia
3.  Pół szklanki cukru
4.  2 jaja
5.  1 szklanka mleka (lub jogurtu kefiru itp.)
6.  Pół szklanki oleju

W jednej misce mieszamy suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, cukier) w drugiej pozostał. Do miski z suchymi składnikami delikatnie dodajemy te z drugiej i mieszamy łyżką (nie mikserem), dość delikatnie i krótko.
Przepis banalny doskonały na wspólne pieczenie z dziećmi J.






Zalety:
·      Doskonała do wszelkich wypieków i sosów.





Wady:
BRAK



Moja ocena – 10\10


Serdecznie zapraszam na stronę Młyny Stoisław oraz na FB.


Mąkę pszenną tortową typ 450 znajdziecie TU

27 komentarzy:

  1. :) przepis wykorzystam ale dziś by mnie przydała do ciasta z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. I do tego przepis :-) spisuje i zapewne zrobie

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję Aniu za przepis na pewno wykorzystam bo piec wprost uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nie za to ten taki banalny że mogę i codziennie robić :)

      Usuń
  4. Firmy nie znam,ale przepis z chęcią przygarnę bo już od dawna zamierzam się na mufinki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dodam ze do mufinek dodajmy ulubione dodatki przepis sprawdzony polecam ewelina tkacz

    OdpowiedzUsuń
  6. przepis na pewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile pieczemy i w jakiej temperaturze???

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakieś krzywe te muffiny hihih :) mi tam zawsze wszystko ładnie wychodzi nie zależnie od rodzaju mąki :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znam tej firmy, chętnie wypróbuję
    Angelika Janowiak

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazwyczaj biorę od 2 producentów mąkę tej jeszcze nie miałam na swojej drodze :) Apetyczne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie piekę ciast, ale żeby teraz nie było,że jak coś nie wyjdzie to wina mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To prawda, dużo zależy od jakości mąki :) a przepis na muffiny ciekawy i chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no i ja też kiedyś myślałam że mąka to mąka a teraz już wiem że od niej naprawdę dużo zależy

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas niedostępna :-/ Przynajmniej ja nie spotkałam... A fajnie byłoby mieć mąkę która nie zbije się w sosie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu ja też kiedyś myślałam ,ze mąka jak to mąka wsio to samo - póki nie wyjechałam do Anglii na jakiś czas ..wtedy z ubłaganiem szukałam w Polskich sklepach dobrej Polskiej mąki na pierogi hihi CO DO MUFFINKÓW - MOJE CÓRY UWIELBIAJĄ BABECZKI DZIĘKI ZA PRZEPIS ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. są różne typy mąki i sam wiem,że nie wszystko równo.ciast nie piekę ale do sosów przyda się sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
  17. muffinki uwielbiam za szybkość w przygotowaniu no i ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Stanisław Marek

    Do wypieków w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Natalia Marstawska10 marca 2019 13:38

    Nigdy nie miałam okazji korzystać z tej mąki więc ciężko mi się na jej temat wypowiedzieć. Mi najbardziej pasuje mąka https://basiazsercem.pl/ która jest mimo wszystko najlepsza pod kątem jakościowym. Stosuję ją praktycznie do wszystkiego i nie przypominam sobie, aby danie się nie udało.

    OdpowiedzUsuń